facebook

Witte Kassa ( Blackbox – FDM)

GKS

Een FDM (Fiscale Data Module) is een toestelletje die alle horeca kassa transactie registreert. Dit wordt ook wel de blackbox genoemd. De FDM is continu gekoppeld aan uw horeca kassa systeem. Men spreekt dan van een Geregistreerd Kassa Systeem (GKS) of ook wel witte kassa.

In 2014 deelde de regering bij monde van Elke Sleurs (N-VA) mee dat de introductie van de witte kassa, als remedie tegen fraude in de horeca, onverkort doorgaat. Ook verdere maatregelen i.v.m. de kosten rond arbeid zullen in wetteksten worden gegoten. In het overgang jaar 2015 was er een gedoogbeleid voor overtreders.

Vanaf begin 2015 startte de verplichte registratie voor alle horecazaken die moeten overgaan naar het geregistreerd witte kassa systeem (GKS alias kassa met zwarte doos).

Er is geen registratie van ambtswege, het initiatief van de registratie ligt dus bij de onderneming zelf. De registratie kan enkel via internet gebeuren.

ipad kassa systeem

Veelgestelde vragen

Een FDM is een controle module (officieel een Fiscal Data Module) die vanaf 2014 beschikbaar is. Ze is gekoppeld aan de horecae kassa en zorgt ervoor dat alle verkopen en manipulaties op een onuitwisbare manier geregistreerd worden. Hierdoor kan de fiscus ter plaatse snel gerichte en transparante controles uitvoeren.