facebook

Witte kassa – Tolerantie laattijdige registratie tot en met 30 april 2015

Momenteel (1.3.2015) hebben 16.200 horeca-uitbatingen zich reeds geregistreerd voor het geregistreerd kassasysteem (GKS).

Om diverse redenen blijkt de registratie van een witte kassa echter moeilijk of onmogelijk voor een belangrijk deel van de horeca-uitbatingen:

 • Een aantal ondernemingen-rechtspersonen ondervindt toegangsproblemen tot de e-services van de FOD Financiën (en dus ook tot het GKS) omdat bepaalde gegevens in de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO) niet up-to-date zijn:
  • ofwel zijn er geen wettelijke vertegenwoordigers opgenomen in de KBO
  • ofwel zijn er geen vestigingseenheden geregistreerd in de KBO
   De FOD Financiën dringt er bij de ondernemingen-rechtspersonen op aan om voorafgaandelijk hun gegevens na te kijken op de public search van KBO en waar nodig te laten aanpassen (zie website KBO). Door de grote toeloop bij de KBO zijn daar echter belangrijke wachttijden.
 • Naar aanleiding van de registratieprocedure blijken heel wat personen problemen te hebben met de pin/puk-code van hun eID. Dat kan enkel opgelost worden via de gemeenten, maar dat neemt al snel een drietal weken in beslag.
 • Horeca-uitbatingen (rechtspersonen én natuurlijke personen) met enkel buitenlandse wettelijke vertegenwoordigers in de KBO kunnen zich enkel aanmelden als horeca-uitbating via een token. Zo’n token aanvragen kan via de lokale kantoren van Fedict bij een 70-tal gemeenten, maar ook die procedure neemt een aantal weken in beslag.
 • Feitelijke verenigingen zonder vestigingseenheid in de KBO kunnen zich momenteel niet registreren via de e-service, omdat die registratie op vestigingsniveau moet gebeuren. De FOD Financiën werkt hiervoor momenteel een technische oplossing uit.

Daarom mag de GKS-registratie gebeuren tot en met 30.4.2015. Tot dan zal de FOD Financiën geen sancties opleggen voor laattijdige registratie. Dat geldt voor alle horeca-uitbatingen (natuurlijke personen/rechtspersonen) die zich in één van de bovenstaande gevallen bevinden.
Opgelet: het uitstel doet geen afbreuk aan de andere wettelijke en administratieve verplichtingen inzake het GKS.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan